Groenten correct koken

Lees meer over groenten koken in dit artikel. Wist je dat het goed koken van groenten net zo belangrijk is voor onze gezondheid als het eten ervan? Koken op de kookplaat vereist verschillende olie en kruiden om een lekker gerecht te maken. Afhankelijk van wat je gebruikt, kook je misschien een gerecht met weinig voedingsstoffen of een gerecht vol vitamines en smaak. Bekijk het volgende artikel voor tips om gemakkelijk en snel groenten te koken.

Welke olie gebruik je?

Kies eerst een olie die gezond blijft bij hoge temperaturen. De meeste oliën verliezen hun voedingswaarde of worden giftig tijdens het opwarmen. Kokosolie is meestal het beste om te gebruiken, maar olijfolie is ook best goed. Andere oliën die je kunt krijgen, zoals zonnebloem- of sesamolie, zorgen voor een geweldige finishing touch op voedsel. Ze zijn ook goed voor je, maar ze zijn misschien niet de beste olie om mee te koken.

Welke pan gebruik ik?

Veel kookgerei en keukengerei is gemaakt van giftige chemicaliën. Ze kunnen na verloop van tijd verslechteren, omdat hun samenstelling wordt afgebroken, en we nemen deze chemicaliën binnen bij het gebruik van de pannen en deksels. Dit is dan moeilijk uit ons lichaam te verwijderen en we lopen het risico ziek te worden. Zorg er bij het kiezen van kookgerei voor dat u kiest voor het duurzame materiaal roestvrij staal, ijzerwaren voor zwaar gebruik, gehard glas of keramiek. U hoeft zich geen zorgen te maken over Teflon, omdat het misschien niet giftig is.

Stomen

Door groenten te stomen, gaan ze langer mee met dezelfde voedingswaarde en smaken ze ook beter. Het is een zeer lichte kookmethode zonder de oliën erin.

Roerbakken

Roerbak groenten in een wok om ze gezonder te maken. De wok zorgt ervoor dat alle groenten gelijkmatig gaar worden, waardoor je een smaakvol en krokant resultaat krijgt.

Zo controleer je of je groenten gaar zijn

Iedereen heeft zijn eigen smaak als het om groenten gaat. Voor sommigen geven ze de voorkeur aan een ‘krokante’ textuur, terwijl anderen die van hen lekker gekookt houden. Behalve de kooktijd, hangt de kooktijd van je groenten af van de grootte: een hele witlof duurt langer dan een in reepjes gesneden. Vertrouw dus niet te veel op de voorgestelde tijden, maar test en let goed op jezelf. Als de groente moeilijk aanvoelt om er met een vork doorheen te duwen, is hij nog niet gaar. Als de groente uit elkaar valt met slechts een beetje druk van de vork, dan heb je hem te gaar. Je hebt deze te gaar gemaakt. Maak je geen zorgen: je wordt beter door te oefenen. Ik hoop dat het de volgende keer beter gaat voor als je bijvoorbeeld gaat zoete aardappel koken.